/

Publiceringsdatum:

Undersökning av möjligheter att anlägga fosforfällor i Antens avrinningsområde

Bild på Säveån

Säveåns vattenråd har av Vattenmyndigheten beviljats bidrag för att genomföra en studie av lämpliga områden för att anlägga våtmarker, skyddszoner m. m. inom Antens ARO.

Bakgrund

I det åtgärdsprogram för Säveåns avrinningsområde som antogs av Vattenmyndigheten i december 2009 framgår att kraftfulla åtgärder krävs i Antens avrinningsområde för att uppnå god status för området. Mellbyån uppströms Mjörn, område 108-099, har klassats som att ha måttlig status. Orsaken är övergödning och åtgärderna måste inriktas på reduktion av fosfortillförseln. Inom Säveåns avrinningsområde har hittills åtgärder genomförts eller planerats för i den nedre delen, i Partille-Jonsered och Lerum.

Inom Säveåns avrinningsområde är det endast i områdena vid Mellbyån och Loobäcken uppströms Mjörn där det finns ett behov av att reducera fosfortillförseln. I åtgärdsprogrammet föreslås flera åtgärder för att uppnå det önskade målet att reducera mängden utsläppt fosfor med knappt 300 kg totalfosfor per år. De största potentialerna finns i förbättring av enskilda avloppsanläggningar samt anläggande av våtmarker. Inventering och kontroll av enskilda avloppsanläggningar har påbörjats av miljöskyddsnämnden i Alingsås kommun medan anläggande av våtmarker kräver utredning innan detta kan göras.

Inom området finns utöver Mellbyån två vattendrag som i ett inledande skede bedöms kunna vara lämpliga för anläggning av våtmarker och skyddszoner, nämligen Mörlandaån och Loobäcken. De båda vattendragen ingår i den miljöövervakning som miljöskyddskontoret i Alingsås gör sedan 1991 och har konstaterats ha hög tillförsel av bland annat näringsämnen. Idag finns dock inte tillräcklig kunskap om förutsättningarna att anlägga t ex våtmarker längs dessa vattendrag. Säveåns vattenråd söker därför medel för att finansiera en undersökning av förutsättningarna.

Intresse finns hos markägare i området att anlägga våtmarker m m. Utöver att minska fosforläckaget bidrar dessa anläggningar till att bland annat öka den biologiska mångfalden i området. De kan också komma att utgöra viltvatten för framtida jakt.

Syfte

Syftet med undersökningen är att hitta områden längs de tre vattendragen som bedöms vara lämpliga för anläggande av våtmarker, skyddszoner m m.
Undersökningen ska ligga till grund för detaljerade undersökningar av utvalda områden och leda till projektering av faktiska åtgärder i dessa.

Inriktning

Undersökningen ska ge svar på vilka positiva miljöeffekter som kan uppnås genom att anlägga dammar, våtmarker, viltvatten etc.

Vattenråd i väst

– fyra vattenråd i västsverige som administreras av Göteborgsregionen